torsdag 21. oktober 2010

"Ingen forsoning uten en rettferdig fred!"

Onsdag 13.10.2010 på Dragvoll, NTNU, Trondheim: i regi av Institutt for arkeologi & religionsvitenskap holder Naim Ateek et kort men godt innlegg med tittelen "Palestinian liberation theology and the role of Palestinian Christians in promoting a just peace". Hvem han er: en av personene bak Kairos-dokumentet: http://www.korsvei.no/korsvei/vedlegg/Kairos-Palestina--endelig--1.pdf . Jeg gir ordet til Vårt Lands Bjørgulv K. Bjåen 25. mars i år:

"I Kairos-dokument har palestinske teologer tolket Bibelens budskap. De sier at «konklusjonen er at Jesus budskap om rettferdighet, nestekjærlighet og forsvar av de undertrykte ikke lar seg forene med en legitimering av den israelske okkupasjonen av Palestina».

Kairos er et teologisk dokument som ble lansert i Bethlehem 11. desember 2009. Gjennom dokumentet tolker palestinske kristne situasjonen i lys av sin tro.

Forfatterne av dokumentet henter sin inspirasjon fra det sør-afrikanske Kairos-dokumentet fra 1985 som var et viktig teologisk verktøy som oppfordret verdenskirken til å bekjempe det brutale apartheidregimet."


Ateek åpner med påminnelsen om at de kristne har vært i Palestina i 2000 år, underforstått: de bør derfor ha rett til å uttale seg. Han forteller om hvordan de kristne også der delte seg opp i forskjellige retninger, men at de nå har funnet sammen i ønsket om rettferdighet for palestinerne. Han forteller om hva som skjedde i 1948: at FN ga jødene 45 % av det britiske mandatområdet Palestina, men at de etter den påfølgende krigen hadde tatt over 78 % av hele området. "Men før 48 var "palestinere" både jøder, muslimer og kristne!"


Hva slags løsning på konflikten mellom folkegruppene i området ser Ateek for seg i dag? "Vi går inn for en rettferdig fred, en egen palestinsk stat ved siden av Israel. Min organisasjon Sabeel har 3 prinsipper for løsningen av konflikten: 1) rettferdighet 2) fred 3) forsoning, men her må dere huske på rekkefølgen: ingen fred uten rettferdighet og ingen forsoning uten fred!"

En av de ikkevoldelige måtene å oppnå dette på, er i følge Ateek å støtte BDS-bevegelsen, altså arbeidet for boikott, de-investeringer og (kulturelle, økonomiske...) sanksjoner mot Israel. Her er lenken: http://bdsmovement.net/

Jeg spør, som jeg alltid gjør i slike sammenhenger, hva han mener om en énstatsløsning? Ateek lyser opp, ikke fordi han er enig med meg, men fordi han får en anledning til å blåse ut: "2-statsløsningen er det pragmatisk-realistiske, men ikke på Israels premisser: med dagens bosettingspolitikk har de bare latt 10-12 % av området tilbake til palestinerne, mot de 22 % av området som den palestinske staten er ment å bygges på!" Så hva mener han egentlig er det realistiske? Jeg lar ham i fred med det! Han har i løpet av forelesningen måttet forsvare seg mot lokale sionistiske aktivister, noe han klarte med glans, han har et omfattende program foran seg for resten av dagen og han har bidratt aktivt til å samle de kristne palestinerne i hele området, både innenfor og utenfor staten Israel til samling om et felles dokument. Han er en levende bauta som lever lider kjemper for palestinernes rettigheter der nede, daglig.

Støtteforeningen Sabeels venner i Norge nås via haugen@diakonhjemmet.no

Ingen kommentarer: