onsdag 16. februar 2011

Klar tyrkisk tale

Al Jazeera English hadde mandag 14.2.11 en "Talk to Jazeera" med Tyrkias utenriksminister Ahmet Dawutoglu (se bildet). Klikk på lenken jeg nettopp har gitt dere & få det med dere! Her er mange viktige temaer som blir berørt & jeg vil referere noen av dem hulter-i-bulter:

1) Om forholdet til Israel: "De må selvsagt be om unnskyldning & kompensere for den ulovlige bordingen av skipet med nødhjelp til Gaza, inklusive drapene på våre statsborgere. & selvsagt vil vi la en ny konvoi seile ut fra våre havner på årsdagen for denne hendelsen! Bl.a. fordi vi ikke hindrer NGOer (Non Governmental Organisations) i deres virksomhet! & hvis Israel vil ha fred med sine naboer, må de iallefall anerkjenne "grensene fra 67" - noe de ikke gjør i dag!" Vi ser: Tyrkia er ikke lenger USAs lydige bikkje, hva angår Palestinaproblematikken.

2) Om den kommende rettssaken mot de militære kuppmakerne: før jeg slipper til Dawutoglu, vil jeg referere NRK text-TV lørdag 12.2.11, som forteller at tyrkisk politi har begynt å arrestere 162 tidligere militæroffiserer som er mistenkt for å ha planlagt et statskupp i 2003. De lyktes ikke med dette & som en del av rettsstatliggjøringen av Tyrkia, blir de velfortjent stilt for retten. I denne forbindelsen ble de i et avisinnlegg hånet for å være "papirtigre", fordi de ikke lyktes. Da grep tyrkiske myndigheter inn. Al Jazeera: "Grep dere ikke da inn mot ytringsfriheten?" Davotoglu: "Alle demokratiske land har begrensinger på ytringsfriheten, f.eks. mot rasisme! & skulle ikke vi ha det mot støtte til militærkupp??"

3) Dette bringer oss til det 3. temaet i samtalen: om revolusjonen i Egypt, som Tyrkias regjering var blant de første til å støtte. Al Jazeera: "Støtter dere Egypts militære i hvordan de dags dato agerer?" Davotoglu: "Jada!" Men legger øyeblikkelig til: "Så lenge de viser vilje til å overføre den reelle makten fra seg selv til en demokratisk valgt regjering!" Punch line!

Hva mer er å legge til: han representerer AK-partiet, som har de samme røttene som det av mange fryktede Muslimske Brorskapet i Egypt. Selv om disse nå sier at det er AK-partiet som er deres forbilde! Hvis dette stemmer, kan de som bruker brorskapet som skremsel, klappe igjen! AK-partiet har - trass i deres manglende forståelse for arbeidernes kår & fagforeningenes rolle, noe som er sterkt kritikkverdig - drevet Tyrkia med sjumilssteg i retning en demokratisk rettsstat! Dette samtidig som de spiller en stadig viktigere rolle i regionen, stadig mer uavhengig av USA. Det er ingen motsetning mellom disse to tingene: tvert imot!

Ingen kommentarer: