fredag 12. november 2010

Talltriksing!

Tirsdag 9.11.10 kunne Adresseavisen melde at Norsk Rødliste 2010 er blitt offentliggjort. Overskrift: "Opptur for rovfulger, nedtur for sjøfugler" & det siste er alvorlig nok, men det er noe annet jeg skal fokusere på her: "Alle de store rovdyrene er fortsatt på Rødlista, og i samme kategori som i 2006. For gaupe og bjørn har ekspertene tatt hensyn til at det er utveksling med mer tallrike svenske bestander. Den norske bestanden av bjørn er vurdert som sterkt truet, og gaupe som sårbar. Dersom man bare la de norske bestandstallene til grunn, skulle bjørnen ha vært kritisk truet og gaupa som sterkt truet." (Gamle Gaupes understrekning) Hele dette avsnittet forteller om en skandale: ekspertene som har laget Rødlista overser her den norske statens forpliktelse til på egen hånd å opprettholde levedyktige rovdyrbestander ("de 4 store").

Bjørnen kommer verst ut i dette, men leserne skjønner sikkert at Gamle Gaupe fokuserer på sine artsfrender. & at han går grundigere inn på tilløpene til utryddelse av disse på norsk jord. & at han derfor tyr til en blogg skrevet av et mer fremtredende medlem av Fellesaksjonen For Ulv (FFU) enn ham selv, Stein A. Valkoinen, som 3.12.08 skrev "standardverket" om akkurat dette. Dere kan lese selv, likevel presenterer jeg det sentrale avsnittet for denne anledningen: "Eli Rueness, forsker ved Biologisk institutt ved universitet i Oslo, sier vi har tre forskjelige ulike genetiske variasjoner i Norge (http://www.nrk.no/programmer/tv/schrodingers_katt/1.1851438). En i Nord_Norge, en i Midt-Norge og en i Sør-Norge. Eli Rueness mener den genetiske variasjonen er veldig lav hos gaupe i Skandinavia. Derfor er det uhyre viktig og bevare alle tre gruppene. Mest truet er den Sørlige variasjonen. Situasjonen for den sørlige variasjonen blir ikke bedre av at den faktisk er mest utsatt for ulovelig jakt(se rapport fra Møte hos fylkesmannen i Østfold 08.04.08). I følge Morten Kjærstad i DN finnes det ca 300 gauper i Norge etter siste jaktår. Dette er alt for lite til å kunne ta vare på den genetiske variasjonen." Som dere ser: dette er stikk i strid med hva "Rødlistekspertene" kommer fram til 2 år seinere!

I've made my point. Jeg kunne deretter dynge dere ned med raseriframkallende nyheter om hvordan gaupa utryddes "i det daglige", Adresseavisen renner over av dem. Vil i stedet vise til Naturvernforbundets kraftige advarsel mot disse tilstandene 31.1. dette året! De oppmerksomme leserne slår fast: dette er også stikk i strid med hva "Rødlisteskpertene" har kommet fram til! & de skjønner at jeg, Gamle Gaupe, er fly forbanna!

Ingen kommentarer: